Kvindernes Internationale Kampdag: Frihed

08.03.2023 · Kl. 10-21

Kvindernes Internationale Kampdag: Frihed

Traditionen tro inviterer vi hele byen til 8. marts på KØN, og årets tema er frihed. Frihed til at være den man vil, frihed fra fordomme og undertrykkende strukturer, frihed til at bestemme over egen krop og eget liv – og en helt specifik ode til de iranske kvinders slogan ”Kvinde, Liv, Frihed”.

Fra kl. 10-21 vil museet have et fyldt program med bl.a. foredrag, workshops, performances og musik. Kl. 17 lyder startskuddet til den store fælles ligestillingsdemonstration EQUALITY MARCH.
Museet og KØN Café holder åbent hele dagen med gratis entré.

PROGRAM
Kl. 10-21: Museet og KØN Café er åben

Kl. 10-21: En “Kvinde, Liv, Frihed” udstilling om den aktuelle og historiske kvindekamp i Iran.
Udstillingen indeholder mindst otte forskellige værker af kunstnere med både dansk og iransk baggrund. Her vil bl.a. være en kollage med fortællinger af afdøde frihedskæmpere, som er lavet i samarbejde med kunstskolen F16, en installation kaldet “Sorgens fletning / Kampens Reb”, som er lavet i samarbejde med kvinderne fra Kvindehuset, en maleri-happening med afklipning og ofring af eget hår, portrætter og fortællinger af iranske kvindeforkæmpere, videoart fra kunstnere i Iran samt poesi fra dansk-iranske digtere.
Aktører: Helma ZN, Inge Lynggaard Hansen, Mélody Boulissière, Kimia Bahari, Diba Khalaj, Mahtab Amiri, Sophie von Seelen, Narges Peyrovi, Helena Azimi, Kraftedme, Marjillu og Parnaz Abstract Art
Placering: Flexrum

Kl. 10-12.30: Viden og workshops med skiltemaling
For de formiddagsfriske er der inviteret til feministisk hygge i museets store sal, før resten af programmet går i gang. Her præsenterer forskere, kunstnere og aktivister deres arbejde med korte, inspirerende oplæg. Samtidig kan man male protestskilte til aftenens Equality March.
Aktører: Gaia Krisecenter, International Council of women, Maria Schmidt, Evangelia Knountsen, Voices of Violence, Day’s Hoop, Henefa Hebo, Anne Nørkjær Bang og Lea Skewes.
Placering: Byrådssalen

Kl. 11.30-16: Aktivistisk workshopsprogram
I løbet af dagen rykker de aktivistiske workshops ned i stuetagen, hvor man kan deltage i flirteworkshops og croquis, sy en kusse eller trykke et badge.
Aktører: Everyday Sexism Project Danmark, Sara Domingo Brauner (UAC) og Heksene Mette Vibe og Stinna Jenny
Placering: Seksualundervisningsrummet + foyeren udenfor

Kl. 11.30-16.45: Aktivistisk vidensprogram
Vil man lære mere om Køn og aktivisme, inviterer lokale aktivister og fagnørder til et spændende foredragsprogram med oplæg om køn, krop, seksualitet og aktivisme.
Aktører: Cathrine Dybro, LGBT Asylum, Social Juicestice, Feministisk læsekreds og Faux Moe.

Placering: Det hvide rum

Kl. 12-17: Aktivistisk udstillingsprogram
I løbet af dagen popper midlertidige aktivistudstillinger op på museet med temaer omkring klima og feministisk kunst.
Aktører: Den Grønne Ungdomsbevægelse, Amanda Kessaris, The SEXperience Box, Redernes Krisecenter og Gaia Krisecenter.
Placering: Udstillingen ”Barndommen”

Kl. 13-14: Abort – skal grænsen hæves til 18 uger?
I år fejrer vi 50-året for den fri abort, og i dag kan gravide få en abort op til 12. graviditetsuge. Folketinget har bedt Etisk Råd om at komme med deres anbefalinger til, om abortgrænsen skal rykkes til 18. uge. Hør generalsekretær i Sex & Samfund Majbrit Berlau og debattør og brobygger Özlem Cekic i en samtale om emnet.
Placering: Byrådssalen

Kl. 13-16: Café, hygge og spil
I KØNs café kan du finde ESPDs tankevækkende brætspil. De har både et spil om maskulinitet, et om historiske citater om kvinder, og et med spørgsmål fra bogen “Usynlige Kvinder” skrevet af Caroline Criado Perez. Find dem i caféen, hvis du har spørgsmål til spillene.

Kl. 16-17: Rødstrømpe-fællessang i KØN Café
Kom til hyggelig og festlig fællessang i KØN Café, når museets musikere spiller et udvalg af de gamle rødstrømpesange.

Kl. 17-18: Equality March 2023
Temaet for dette års 8. marts og Equality March er frihed: Frihed til at være den man vil, frihed fra fordomme og undertrykkende strukturer, frihed til at bestemme over sin eget krop og sit eget liv – og en hel specifik ode til de Iranske kvinders slogen ”Kvinde, Liv, Frihed”. Se ruten for Equality March her
Placering: Mathilde Fibigers Have

Kl. 19.30-21: Sex Quiz v. Peech
Fænomenet og sexshoppen Peech inviterer til quiz og snak om sjov, sex og nydelse. Læs mere om Peech her.
Placering: Det hvide rum

Kl. 19.45-20.45: Kvinde, Liv, Frihed – et musikalsk oplæg
Få en introduktion til situationen i Iran, hør sangene “Soltane Ghalba”, “Gole Yakh”, “Baraye” og Bella Ciao ved Samara Bahrami (sang) og Morten Haugshøj (guitar) og lyt til Kvinderevolutionens poesi v. Maziar Etemadi.
Placering: Byrådssalen

PRAKTISK
Museet er åbent fra kl. 10-21
Der er gratis entré hele dagen

Se det samlede program for 8. marts-fejringen i Aarhus her