Samlingen

Gå på opdagelse i et uddrag af museets store samling. Søg efter specifikke udstillinger, publikationer, kategorier eller genrer, eller lad dig inspirere og rive med af de mange smukke, gamle genstande.

Ønsker du at donere en genstand til samlingen? Læs mere her.

Siden 1982 har museet samlet genstande, dokumenter, fotos og biografier til dokumentation af kvinders liv og virke. Dette afspejler – på godt og ondt – de store ændringer i kvinders liv.

Samlingerne spænder over alle slags ting fra radrensere til tæppebankere, fra bind til brudekjoler, fra vaskevugger til fiskeskindssko, fra håndarbejder til kunstmalerier, fra skudsmålsbøger til kæreste-, svende- og næringsbreve.

Der er redskaber og produkter, som har hørt til i de fleste kvinders dagligdag – fra husholdets hjemmefremstilling og forarbejdning af madvarer, fra udsmykning, reparation og vedligeholdelse af bolig, klæder og linned. Og der er sager, som stammer fra enerne, fra kunstnerne, fra de selvstændige erhvervsdrivende, sportsstjernerne og opfinderne – fra dem, der brød grænser.

Der er enkeltstående gaver, og der er større slægtssamlinger.

De enkelte genstande kan være fremstillet af nød, for penge eller som udtryk for overskud eller nydelse.

Nogle er blevet solgt, nogle købt, byttet eller foræret bort. De er blevet brugt og gemt – også selvom de ikke længere havde nogen funktion. Nogle gange er de fundet frem til genbrug eller til nye brugsfunktioner.

Mange genstande taler for sig selv. Men i alle tilfælde spørger museet til de liv, der er levet med og omkring tingene.

I museets samlinger indgår et stort antal mundtlige erindringer, hvor gamle, ældre og yngre kvinder giver erfaringer, viden og oplevelser videre. De fortæller om gode tider – om slagtning og syltning, om barselsbesøg og om høsten, der kom vel i hus. Og de beretter om de dårlige tider – om fattigdom af den gamle slags og af den nye type, om slid og slæb, om aborter og om bank.

Dette er blot et uddrag af museets store samling. Vi registrerer samlingen digitalt. Se flere eksempler fra museets samling med beskrivelser.

Vis flere genstande