Forskningsprojekter

Novo Nordisk Fonden tildeler forskningsprojekt: Stine Hebert skal lave en Postdoc om “Forseglede Fortællinger”.

“Forseglede Fortællinger” udforsker International Festival for Women in the Arts afholdt i København i 1980.

Ny Carlsberg Fondet sikrer tre-årig postdoc til forskning i museets samling af pigebilleder 2020-2023

I et samarbejde med Aarhus Universitet har museet ansat postdoc Jakob Rosendal,  som skal undersøge pigens status som både overset billedmotiv og væsentlig betydningsbærer i kunst og visuel kultur.

“Museet ønsker – med Aarhus Universitet som samarbejdspartner og med udgangspunkt i museets vision om at være førende dialogskaber i forhold til kønnets betydning i samfundet – at undersøge denne nyere udvikling af pigens æstetiske og politiske status,” siger museets direktør, Julie Rokkjær Birch.

Læs mere om donationen fra Ny Carlsberg Fondet her >>

KØN og Aarhus Universitet forsker i køn 2018-2021

Med en bevilling på 4,9 mio. kr. fra VELUX FONDEN vil KØN i samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet sætte fokus på at styrke og nytænke forskning og formidling af kønskultur.

Målet er at kvalificere og invitere nye stemmer ind i kønsdebatten, udfordre stereotyper og bruge kulturhistorien til at se kritisk på nutiden, samt udforske, hvorledes køn i samspil med andre identitetsmarkører som alder, etnicitet, religion og seksualitet spiller en afgørende rolle i forhold til lighed, magt og diversitet. Projektet vil udforske de former for aktivisme, der finder sted i hverdagen og hverdagens rum, og undersøge om forskning og museal formidling i samspil kan bidrage til at skabe social forandring.

Deltagere i projektet:
Projektleder: ph.d. og lektor Louise Fabian, Institut for Kultur og Samfund – Idéhistorie
Projektleder: ph.d. og lektor Camilla Skovbjerg Paldam, Institut for Komnikation og Kultur – Kunsthistorie
Projektleder: museumsdirektør Julie Rokkjær Birch, KØN
Ph.d.-stipendiat: Louise Rognlien, Institut for Kultur og Samfund – Idéhistorie
Post doc.: Jakob Rosendal, KØN 2018-2020

Om projektet:

”Køn redelighed – hverdagsliv, aktivisme og diversitet”

Forsknings- og formidlingsprojektet vil forske i forskellige former for hverdagsaktivisme, samt i hvordan kønsidentiteter i vores hverdagsliv altid er noget, som vi indgår i skrøbelige, forstyrrede og forstyrrende relationer til. Dette vil ske ved at undersøge en række nye aktivismeformer, rum (museale, digitale samt byens offentlige rum) og stemmer (aktivister, etniske minoriteter, børn og transkønnede). I mødet mellem KØN og forskere i køn, seksualitet og sociale bevægelser fra Aarhus Universitet skal projektet skabe ny kønsforskning og udvikle og afprøve nye formidlingsstrategier.

Dette vil styrke museets forskning i kønskultur som nyt ansvarsområde og kvalificere museets formidling og engagering af publikum. Empiriindsamling, workshops og udstillingstiltag i og uden for museet vil give museets brugere og ikke mindst ikke-brugere mulighed for at opleve, afprøve og bidrage på samme tid, mens projektets forskningspublikationer og konferencer vil føde ind i museets udstillingsformater og formidlingsmateriale.

En aktivistisk ambition driver samarbejdet mellem KØN og Aarhus Universitet. Hvordan kan vi kvalificere kønsdebatten, udfordre stereotyper og bruge kulturhistorien kritisk til at se mere nuanceret på nutiden og påvirke fremtiden? Hvordan kan vi give nye rum til nye stemmer? Hvordan kan vi forstå de former for aktivisme, der finder sted i hverdagen og hverdagens rum? Kan forskning og museal formidling i samspil skabe social forandring?

Download den engelske udgave af bogen Det aktivistiske museum her >>

Læs mere om VELUX FONDENS museumsprogram her >>

Besøg projektets officielle hjemmeside her >>