KØN PÅ SCENEN – Teater til tiden

1. april - 30. september 2022

KØN PÅ SCENEN – Teater til tiden

1. april - 30. september 2022

Skal A, skønt hun er vis, fordi hun er en kvinde,
fordi hun går med skørt, fordømmes til at spinde?
Skal B, som er en nar, en drukkenbolt, et får,
straks mester være, just for han med bukser går?  
– Ludvig Holberg, ’Peder Paars’, 1719-20

På teatret er det ikke noget nyt, at man spiller på (tværs af) og med kønnet. Mænd spiller kvinder, kvinder spiller mænd. I 1720 på den norsk-danske dramatiker Ludvig Holbergs tid spillede mænd komiske kvinderoller. I starten af 1800-tallet gik ’bukseroller’ på Det Kgl. Teater til kvindelige skuespillere, der skulle spille mænd i forklædning eller simpelthen en mandlig karakter. I 1920’erne optrådte datidens superstjerne, skuespiller Liva Weel, som den tids drengepige, La Garçonne. Og i dag er teatrets fremstilling af køn lige så mangfoldig som i virkeligheden.

I 2022 er det 300 år siden, et dansktalende teater for første gang slog dørene op. Udstillingen KØN PÅ SCENEN – Teater til tiden markerer jubilæet.

Tidligere spillede teatre i Danmark på tysk, fransk og latin. Med Holbergs komedie om Den Politiske Kandestøber fra 1722 gik dansk teater ind i en helt ny æra. Siden fik scenekunsten en stigende betydning som en levende kulturform i Danmark. På scenen er ikke mindst idéer om køn og kønsroller blevet udfordret og slået fast, formet og omformet. Teatrenes fremstilling af og opgør med kønsnormer har gennem tiden skabt stor debat både i offentligheden og privatlivet.

KØN PÅ SCENEN – Teater til tiden viser i en række nedslag, hvordan scenekunsten har spejlet, fortolket og præget forskellige tiders opfattelse af køn – med afsæt i Aarhus Teaters repertoire gennem tiden og eksempler fra teatrets righoldige samlinger.

 

Samarbejde og støtte:

         

Tilknyttede objekter fra samlingen