Kvindestemmeret i 100 år

01. februar 2009 - 21. marts 2010

Kvindestemmeret i 100 år

01. februar 2009 - 21. marts 2010

Kvinders stemmer i byrådssalen 1909-2009

I 2009 var det 100 år siden, at de første kvinder kunne stille op til kommunevalgene, ligesom det var 100 året siden, at kvinder fik stemmeret. Kvindemuseet har til huse i det gamle rådhus, som tog imod de første kvinder, der fik sæde i byrådet. Byrådssal og borgmesterkontor var nyistandsat netop i 1909.

Den autentiske byrådssal er møbleret som i 1909. Udstillingen inddrager de kvinder, som blev valgt ind i byrådet og sad i selvsamme rum indtil 1941, da rådhuset skiftede bygning til ny adresse i Park Allé. Hver af kvinderne – 6 i alt – præsenteres gennem mærkesager og fotos.
I udstillingen indgår også beretninger af nogle af de kvinder, som har markeret sig særligt i politik i det nye rådhus i de efterfølgende år og frem til i dag. Publikum kan læse deres historier og høre interviewklip, som fortæller om en endnu ikke afsluttet proces frem mod lige muligheder for kvinder sammenlignet med mænd i politik.

Man kan også deltage i afstemninger over emner, som har været drøftet i byrådet gennem årene. På et computerprogram er det muligt at stemme ja eller nej til f.eks. ’Gratis skole mad til børn’, ’fyring af kvinder, når de gifter sig’, ’mere kollektiv trafik’ eller give sine forudanelser sin stemme på spørgsmålet: ’Kommer der flere kvinder i byrådet ved næste kommunalvalg.’

For de ældste skoleklasser og ungdomsuddannelser arrangerer vi rollespil: Klasserne kan gennemspille et byrådsmøde og selv agere som byrådspolitikere med en borgmester, politiske fløje, journalister og borgerforeninger.

Tilknyttede objekter fra samlingen