Kvindelige politikere på lærred: Fem skitser

18. maj 2023 – 28. april 2024.

Kvindelige politikere på lærred: Fem skitser

18. maj 2023 – 28. april 2024.

I december 2021 besluttede Folketingets Præsidium at tilføje et maleri til samlingen i Samtaleværelset på Christiansborg – et gruppeportræt af 30 betydningsfulde kvinder i dansk politik gennem mere end 100 år. Fra den 18. maj kan man se fem skitser til gruppeportrættet i museets byrådssal.   

»Vi syntes, det var på tide at hædre nogle af de dygtige kvinder, som har præget dansk politik de seneste 100 år. Med det nye maleri skaber vi en bedre kønsmæssig balance i udsmykningen af Samtaleværelset, hvor mændene dominerer. Maleriet vil stå for eftertiden som et vidnesbyrd om de kvinder, som har haft en særlig betydning for Folketingets virke.«
Henrik Dam Kristensen, Folketingets formand, 2021.

Kvindelige politikere bliver synlige i kunsten

Kunstværkerne i Samtaleværelset på Christiansborg knytter sig alle sammen til fortællingen om det danske folkestyre og udviklingen fra enevæl­de til demokrati. Her hænger værker, som viser konkrete begiven­heder og personer, der har spillet en væsentlig rolle i den danske parlamentarismes historie.

Det nye maleri bliver et gruppeportræt af 30 kvinder, som har haft særlig betydning for det danske demokrati og Folketinget si­den 1915, hvor kvinder fik valgret. Det bliver omtrent lige så stort som Herman Vedels maleri »Fra forhandlingerne om grundloven af 5. juni 1915.« Det har hængt i Samtaleværelset, siden værelset blev taget i brug i 1917. Hensigten med de to næsten ens forma­ter er, at der skabes en form for kunstnerisk dialog mellem de to malerier Det nye maleri kan forstås som et svar på, hvad der bl.a. kom ud af 1915-grundloven.

Et udvalg af historikere har hjulpet Folketinget med at udpege de 30 kvinder. Ud over danske politikere er der også valgt en politik­er fra Færøerne og en fra Grønland. De har ikke været medlem af Folketinget, men har til gengæld spillet en væsentlig rolle i den demokratiske udvikling i rigsfællesskabet.

Vinderen af skitsekonkurrencen

Hvem der skal male portrættet er blevet afgjort i en skitsekonkur­rence. Her blev disse fem kunstnere udpeget af Folketingets Kun­studvalg til at præsentere deres bud på et gruppeportræt:

Peter Martensen

Mie Mørkeberg

Mathilde Fenger

Maria Wandel

Anders Moseholm

Vinderen blev Mie Mørkeberg.

De kvindelige politikere er: Elna Munch (RV), Helga Larsen (S), Mathilde Hauschultz (KF), Nina Bang (S), Ingeborg Hansen (S), Bodil Koch (S), Helga Pedersen (V), Lis Groes (S), Nathalie Lind (V), Hanne Reintoft (SF, VS og DKP), Ritt Bjerregaard (S), Eva Gredal (S), Birte Weiss (S), Ebba Strange (SF), Lone Dybkjær (RV), Dorte Bennedsen (S), Mimi Jakobsen (CD), Pia Kjærsgaard (DF), Connie Hedegaard (KF), Marianne Jelved (RV), Marita Petersen (Javnaðarflokkurin), Mariann Fischer Boel (V), Lene Espersen (KF), Ruth Heilmann (Siumut), Margrethe Vestager (RV), Mette Frederiksen (S), Helle Thorning-Schmidt (S), Pia Olsen Dyhr (SF), Özlem Cekic (SF), Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

De fem skitser til gruppeportrættet kan ses i Byrådssalen på KØN indtil den 28. april 2024.