Kongelige inspirationer

27. marts - 20. juni 2010

Kongelige inspirationer

27. marts - 20. juni 2010

Moderne strikdesign

Udstillingen med unikamodeller fra kunsthåndværkergruppen ‘Netmaskerne’ kreeret i anledning af Hendes Majestæt Dronning Margrethes 70-års fødselsdag d. 16. april 2010
Unikamodellerne er inspireret af dragter og kjoler, som Dronningen har båret gennem årene. De udstilles sammen med fotos, der viser Majestæten i de forskellige dragter.
De oprindelige dronningerober spænder vidt både i tid og dragttyper – alt fra pragtfulde gallakjoler til hverdagstøj og mere specielle klædninger som f.eks. den traditionelle grønlandske kvindedragt.

‘Netmaskerne’, der har eksisteret i 10 år, eksperimenterer med udvikling af moderne, nytænkende dansk strikdesign. Sammenslutningen har ca. 70 medlemmer, hvoraf 24 deltager i den censurerede udstilling på Amalienborgmuseet.

Udstillingen viser de deltagende designeres store kreativitet og professionalisme i arbejdet med garner, snit og mønstre. De tydelige afsæt i Dronningens dragter giver også indblik i, hvordan en tidligere tids mode kan inspirere til nye spændende variationer. Som gæst på udstillingen, der vises i den smukke, højloftede byrådssal, bliver det således muligt at gå på opdagelse og se på, hvordan inspirationer og de nydesignede dragter forholder sig til hinanden i spændingsfeltet mellem tradition og fornyelse. Udstillingens besøgende vil opleve overraskende ideer, smukt design og strikteknik på højt niveau.

Blandt de 24 deltagende designere kan nævnes Lone Bullinger, der gennem mange år har været kendt i kunsthåndværkerkredse bl.a. gennem flere separatudstillinger i Danmark og udlandet, samt Jytte Slente og Lotte Kjær, der ligeledes kendes fra udstillinger, som foredragsholdere og forfattere til populære bøger om strik. Også Eva Folke skal nævnes, da hun ikke alene har designet og strikket til udstillingen men også har været koordinator mellem Netmaskerne og museerne.

Udstillingen blev vist på¨Amalienborgmuseet først på året og skal videre til Sønderborg Slot til sommer.

Censurkomité:
Bag udvælgelsen af de strikkede dragter til udstillingen står en censurkomité med følgende tre detagere:
Birgit Jenvold, museumsinspektør og daglig leder af De Danske Kongers Kronologiske Samlings afdeling på Amalienborgmuseet.
Hans Christian Madsen, strikdesigner. BA fra Designskolen Kolding 2004, MA fra Royal College of Art, London 2007. Har eget strikfirma og er netop i oktober 2009 blevet ansat som chefdesigner hos Bruuns Bazaar, København i deres afdeling for mens wear.
Ole Strange, strikdesigner, indehaver af strikkeriet ”Strange Collection” i Ry. Har gennem flere år været censor i strik på designskoler i ind- og udland.

Museums are awesome because everyone shuts the fuck up