Guds ord i kvindemund: Køn og kirke

28. april - 30. december 2023

Guds ord i kvindemund: Køn og kirke

28. april - 30. december 2023

Udstillingen “Guds ord i kvindemund: Køn og Kirke” markerer, at det i år er 75 år siden, at de tre første kvindelige præster officielt blev ordineret i Danmark – og dermed skrev både danmarks- og verdenshistorie.

Da de tre første kvinder blev officielt ordineret i Odense Domkirke den 28. april 1948 af biskop over Fyens Stift, Hans Øllgaard, blev der skrevet både danmarkshistorie og verdenshistorie. Ikke nok med at en vigtig milepæl i dansk ligestillingskamp var vundet, da Øllgaard sammen med Johanne Andersen, Edith Brenneche og Ruth Vermehren trådte uden for Domkirken den aprildag i 1948. Den danske folkekirke var desuden den første af Nordeuropas lutherske kirker, der ordinerede kvinder. Forud for den vigtige begivenhed var gået årtiers kamp for, at også kvinder kunne blive ordinerede præster.

Udstillingen ledsages af bogen af sammen navn, der er redigeret af lektor Else Marie Wiberg Pedersen, og hvortil en række forskere fra flere humanistiske fag har bidraget. Udstillingen sætter sammen med bogen fokus på, hvilke udfordringer der har været i forbindelse med kampen for kvindelige præster, og præsenterer en række nye indsigter i emnet.

Udstillingen er kurateret af lektor Else Marie Wiberg Pedersen og seniorforsker Lone Kølle Martinsen, begge fra Aarhus Universitet, samt Cecil Schou Pallesen fra Museum KØN.