#barnemødre

12. maj 2016 – 10. juni 2016

#barnemødre

12. maj 2016 – 10. juni 2016

Fotoudstilling af Pieter ten Hoopen om 15 15-årige mødre med historier af journalist Sofia Klemming Nordenskjöld

Pieter ten Hoopens fotografier af 15 teenagemødre på 15 år fra det globale syd sætter fokus på, hvordan tidlige (og ofte uønskede) graviditeter radikalt kan ændre unge pigers sundhed og livsvalg.

Udstillingen vises samtidigt på Christiansborg slotsplads.

#barnemødre
Hvert år føder ca. to millioner piger før de fylder 15. Deres barndom udskiftes med et voksenliv – ofte i mod deres egen vilje og valg. Det er en overtrædelse af deres menneskerettigheder.

Hvert år bliver ca. to millioner pigers muligheder i livet stærk begrænsede. De går ofte ikke i skole, er gift og lever måske med helbredskomplikationer fra deres graviditet og fødsel – nogle overlever ikke.

Barnemødre er ofte usynlige i nationale og globale statistikker og overset i udviklingsindsatser og –strategier.

Fotograf Pieter ten Hoopen og journalist Sofia Klemming Nordenskjöld har mødt børnemødre i fem lande på tre kontinenter. Pigernes historier viser den virkelighed, som meget unge mødre lever i; hvordan de blev mødre som børn; deres kampe og glæder; deres ødelagte og nye drømme – for dem selv og deres børn.

Med #barnemødre vil Plan International og UNFPA, FN’s Befolkningsfond, give disse piger en stemme. En ekstra indsats er nødvendig for at nå de helt unge piger; for at beskytte dem; for at give dem mulighed for at foretage egne valg i livet; og for at give dem, der allerede er mødre en bedre mulighed for at gå i skole igen og forfølge deres drømme.

Tak til
Plan International og UNFPA, FN’s Befolkningsfond, vil gerne takke alle, som har bidraget til #barnemødre: Først og fremmest børnemødrene selv, som har delt deres historier med os; vores kollegaer og partnerorganisationer; og Danida og Sida for deres økonomiske støtte.

Pieter ten Hoopen, foto
Pieter ten Hoopen er en erfaren og internationalt anderkendt fotograf og filmskaber fra Stockholm, Sverige. Han veksler mellem redaktionelle opgaver, personlige projekter og kommercielle opgaver, og han har The New Yorker, New York Times Magazine og Le Monde blandt sine klienter. I 2015, blev Pieters projekt ”Hungry Horse” nomineret til en Emmy Award. Pieter har vundet World Press Photo og er blevet valgt som ”Photojournalist of the Year” flere gange.

Sofia Klemming Nordenskjöld, tekster
Sofia Klemming Nordenskjöld er journalist og presseansvarlig hos Plan International, Sverige. Sofia har dokumenteret børne- og kvinderettighedsområdet i mere end 20 år for svensk radio, aviser og blade. Hos Plan International har Sofia samarbejdet med Pieter ten Hoopen om børnemødre og børn, der er ramt af katastrofer.

Denne fotoudstilling af den hollandsk/svenske fotograf Pieter ten Hoopen vises på Kvindemuseet i anledning af Women Deliver konferencen i maj 2016. Den er blevet til gennem samarbejde mellem fotografen, FN’s Befolkningsfond, UNFPA og Plan Sverige.