64 – Sysler og samlinger

20. juni 2008 - 04. januar 2009

64 – Sysler og samlinger

20. juni 2008 - 04. januar 2009

– en kulturhistorisk udstilling af Kirsten Justesen

64 – Sysler og samlinger er en kulturhistorisk udstilling opbygget over Kirsten Justesens og hendes jævnaldrenes veninders samlinger. I princippet én genstand for hvert år fra 1944 til nu: 64 år. Suppleret med vigtige udklip, der måske kunne blive brug for – indtil Internettet afløste projektet med mulighed for finde billeder og ord til næsten alt.

Udstillingens interaktive del består af vinylplader, som publikum selv kan lægge på grammofonen, suppleret med filmklip fra de sidste 64 år på fladskærm samt lydfortællinger og reportager fra den feministiske kulturarv.

“I perioden efter 2. verdenskrig er der sket så meget med vores måde at indrette os i verden på, at det næppe kan siges gennem en begrænset manifestation. Man må vælge at fokusere på emner eller tendenser, som har været særligt vigtige for en selv og for samfundet generelt,” skriver Sanne Kofod Olsen i sit forord til kataloget.

Sådanne valg og fravalg har Kirsten Justesen foretaget i forbindelse med udstillingen.
Kirsten Justesen har valgt at udstille som kvinde af sin tid og gennem genstande, hændelser og citater at tegne et billede af den periode, hun har levet i, med hjælp fra andre pigebørn født 1940-45. En kulturhistorisk udstilling, der karakteriserer en tid og et liv, der bærer forandringerne i sin fortælling.

Alle genstande forbliver efter udstillingen i museets samlinger, hvor de også for eftertiden vil dokumentere generationen, som oplevede knaphed, koldkrig og gradvist voksende velstand. De fik Anne Franks dagbog i konfirmationsgave, var smask-forelskede i James Dean, for senere at danse til Beatles: ‘When I’m 64’ mens TV-krigene rasede ude i verden. De gik ind i uddannelserne, kæmpede sig til nye privilegier, redigerede kvindeblade, organiserede festivaler og optimale børne-institutioner. Nu er de blevet 64 år og giver flige af historien videre til Kvindemuseet og til de gæster, som ser udstillingen fra 20. juni til 30. december.

Et 304 siders katalog med forord af Sanne Kofod Olsen samler billeder, indtryk og udtryk, og gengiver de udvalgte genstande år for år. Kataloget kan læses selvstændigt som bog om efterkrigstiden fra 1944 til i dag set fra kvindernes livsrum.
Pris 264 kr.

Tilknyttede objekter fra samlingen

Museums are awesome because everyone shuts the fuck up