Her kan du dykke ned i bygningens historie med dens betydningsfulde fortid fra midten af 1800-tallet samt dens smukke arkitektur.
Domkirkepladsen 5, i hjertet af Aarhus, museet har haft til huse siden 1984, blev oprindeligt bygget som Raad-, dom- og arresthus. Ferdinand Thielemann tegnede bygningen, som blev indviet d. 29. december 1857.
I 1879 flytter militærvagten ud af bygningen, og giver plads til politiet, i den forbindelse renoveres bygningen med bedre udluftning mm. I 1906 flytter ting- og arresthuset og fra 1906-1941 deles politi og byråd/amtsråd om lokalerne. I 1941 stod Aarhus’ nuværende rådhus færdigt, og politiet får bygningen for sig selv. I 1907 blev der tilføjet en arrestbygning.
Rådhuset blev moderniseret indvendigt og udsmykket i skønvirkestil i 1907-09, og denne udsmykning består og er fredet i dag. Her blev der lavet vægmalerier med limfarve og indkøbt nye byrådsmøbler.
Gestapo hovedkvarter
Under 2. Verdenskrig og den tyske besættelse af Danmark havde det tyske sikkerhedspoliti Gestapo hovedkvarter i bygningen fra 1944 til 1945, efter deres tidligere hovedkvarter på Aarhus Universitet blev bombet. I denne periode var der skodder for vinduerne og pigtråd rundt om bygningen.
Politiet holdt til i bygningen fra 1879-1983, og da politiet flytter ud 1983, fungerer bygningen i et års tid som hus for ’hjemløse’ foreninger.
Kvindemuseum
Kvindemuseet flytter ind i 1984 med samlingsopbygning, forskningsprojekter og udstillingsplaner, mens museet til en start delte adressen med mødrehjælpen, hvor der senere var planer om at åbne et bymuseum, så aftalen var kun midlertidigt. Samtidig undgik Aarhus Kommune, at bygningen stod tom og blev et mål for 80’ernes besættelsesbevægelse.
Mathilde Fibigers Have blev i starten af 1990’erne anlagt som en offentlig plads lige ved siden af museet. Her holder museet forskellige events, og i løbet af sommeren kan caféens mad nydes ved små borde i den hyggelige have. I 2005 kunne museets café udvides i sidebygningen, som oprindeligt var bygget til arresthus.
Museet fortæller demokratihistorie og fremhæver bygningens ældre rådhussal som museets største og mest markante genstand. Her formidles historier om kvinders vej til demokrati og magt med ligestillede muligheder og diversitet inden for køn som fremtidsperspektiv.
Revitalisering af bygningen
I november 1992 til april 1994 renoverede Aarhus Kommune bygningerne fra kælder til kvist. Bygningerne blev herefter i 1996 totalt fredede.
I 2014 modtog museet en større donation fra Salling Fondene til bl.a. nye plankegulve. Fra 2018-2021 gennemgik museet en revitalisering med nyt interiør i café, reception og udstillinger, samt udendørs formidling og det lysende vindues kunstværk Zeitgeist takket være store donationer fra Salling Fondene, Augustinusfonden og A.P. Møller Fonden.
I februar 2021 skiftede museet navn fra Kvindemuseet til KØN som naturlig konsekvens af forandringen med et nyt, udvidet ansvarsområde i 2016 anerkendt af Slots- og kulturstyrelsen.
Bygningens nyeste tiltag er det digitale kunstværk MONUMENT OF EQUALITY som kom til bygningen i august 2023.
Læs mere om museets historie her.