Ny udstilling: På lige fod – om kvindekamp og satire

18.07.2015

Ny udstilling: På lige fod – om kvindekamp og satire

Som en del af fejringen af 100-året for kvindernes stemmeret og som en kommentar til udstillingen Unge kvinders stemmer, har vi netop tilføjet en række satiretegninger fra tiden omkring valgretsåret, der gennem humor og satire giver et billede af tidens kvindesyn.

For hundrede år siden jublede danske kvinder over at have fået valgret på lige for med mændene. I dag en selvskreven ret, men dengang så verden anderledes ud, og datidens feminister var oppe imod stærke maskuline muskler. Også lattermuskler.

Gennem hele den tidlige kvindebevægelse fra 1870’erne og frem til kvindevalgrettens indførelse ved grundlovsændringen i 1915 forlystede datidens mange vittighedsblade og satirehæfter sig over de kæmpende kvinder.

Det gjaldt både borgerlige seriehæfter som Punch, Klods-Hans og Blæksprutten og det socialistiske Ravnen. Med mænd som kernelæsere var det for fristende at gøre grin med det modsatte køns anstrengelser for at spille lige op mod mændene.

Journalist og forfatter Helle Juhl har i bogen På lige fod – en krønike om kvinder, satire og kampen for valgret skildret kvindevalgretskampen i satirisk optik. De udstillede tegninger stammer fra bogen og giver et fornøjeligt og tankevækkende tilbageblik på datidens kvindekamp, kønsnormer og krasse komik.

Udstillingen kan ses på Torvet på Kvindemuseet indtil d. 10. oktober.

Tilknyttede objekter fra samlingen