Ny gratis undervisningsbog om Astrid Lindgren

31.08.2021

Ny gratis undervisningsbog om Astrid Lindgren

Brænder du for en sag? Oplever du en uretfærdighed, som du gerne vil ændre? Og ved du, hvordan du når ud med dit budskab? Sådan starter den nye gratis undervisningsbog om aktivisten Astrid Lindgren udgivet af KØN – museum for kønnenes kulturhistorie. Bogen udgives i forbindelse med særudstillingen om Astrid Lindgren #ingenlillelort, skabt i et samarbejde med kulturcentreret Astrid Lindgrens Näs, der vises på KØN indtil december 2022. Læs mere om udstillingen her

Astrid Lindgren som meningsdanner, debattør og aktivist er en side af forfatterens liv, som ikke så ofte bliver belyst. Med bogen ønsker KØN at give børn mod på at bruge deres stemme og handle på deres tanker og holdninger, så de kan få indflydelse på deres liv og det samfund, de er en del af.

Fra stærke Pippi til Jonathan fra Brødrene Løvehjerte
Undervisningsbogen #ingenlillelort – om aktivisten Astrid Lindgren, der er henvendt til danskundervisningen i 4.-6- klasse, lægger et nyt lag på elevernes forståelse af Astrid Lindgren: Bogen introducerer eleverne via fire tematiske afsnit (Børnerettigheder, Dyrene og naturen, Køn og kønsroller samt Mod) til Astrid Lindgrens samfundspolitiske engagement.

Astrid Lindgrens liv og forfatterskab kan noget ganske særligt. Astrid Lindgren underordner sig hverken en bestemt kønsrolle eller et hierarki. Hun går skarpt og direkte til magtens mænd om det, hun synes er vigtigt. Gennem sine tekster og sine handlinger udvider hun synet på, hvad det er muligt at udrette – som kvinde eller mand, barn eller voksen. I Astrid Lindgrens litterære figurer finder vi ligeledes hendes politiske engagement: Der er for eksempel idealistiske Ronja, som risikerer alt for det, hun tror på, stærke, men søde Pippi, der forsvarer de svage, og Jonathan i romanen Brødrene Løvehjerte, som kæmper mod ondskaben og trodser rædslen med ordene: ”Nogle gange må man gøre ting, også selv om det er farligt. Ellers er man ikke et menneske, men bare en lille lort”.

Undervisningsforløb på KØN
I bogen og i udstillingen møder eleverne ikke blot Astrid Lindgrens stemme, men også deres egne og andre børns stemmer. Det er muligt for klasser at besøge udstillingen og deltage i et undervisningsforløb, som fører eleverne igennem Astrid Lindgrens mærkesager og aktivistiske metode og som er handlingsorienteret i sin tilgang. Læs mere om undervisningsforløb her

Museumsdirektør Julie Rokkjær Birch udtaler:

”Museet er dybt taknemmelig over samarbejdet med Astrid Lindgrens Näs og de fonde, der generøst har ydet økonomisk støtte til både udstilling, aktiviteter og undervisningsmateriale tilknyttet #ingenlillelort. Et samarbejde, der viser mod til at lade museet udforske og formidle en mere ukendt kønnet og aktivistisk side af Astrid Lindgren.”

I forbindelse med udarbejdelse af undervisningsbogen og udstillingen har KØN benyttet UNICEF Danmark og Børns Vilkår som sparringspartnere.

Bogen sendes ud til alle aarhusianske skoler (hver skole får et gratis klassesæt bestående af 30 bøger) i uge 34 og kan af resten af landets skoler downloades gratis som pdf via museets hjemmeside her

I bogen behandles Børnekonventionen og FNs Verdensmål.

Bogens udgivelse og distribution til byens skoler sker med generøs støtte fra følgende fonde, som også har støttet udstillingen #ingenlillelort:

Salling Fondene
Spar Nord Fonden
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Knud Højgaards Fond
Augustinus Fonden
Beckett Fonden
Lemvigh-Müller Fonden
Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorcks fond
STIBOFONDEN
Sydbank Fonden

Museums are awesome because everyone shuts the fuck up