Muslimske kvinder – hverdagsliv, nuancer og repræsentation

25.11.2019

Muslimske kvinder – hverdagsliv, nuancer og repræsentation

Ny pop-up udstilling i Kvindemuseets mobile museum

Hvem er de muslimske kvinder i Danmark? Muslimske kvinder tales ofte om og på vegne af i danske medier og politik, men sjældnere med – og på egne præmisser.

I sommeren 2019 samledes en arbejdsgruppe af muslimske kvinder, med formålet at lave en pop-up udstilling om netop at være muslimsk kvinde i Danmark. Udover emnet, var form og indhold op til arbejdsgruppen.

I udstillingen, der nu står færdig, kan du læse digte indsendt af muslimske kvinder over hele landet og breve skrevet til et yngre selv. På film deler kvinderne i arbejdsgruppen nogle af de spørgsmål, man ofte får som muslimsk kvinde i Danmark – og går i samtale om svarene. Du kan møde genstande repræsentative for hverdagslivet for forskellige kvinder og gå på opdagelse i den digitale side af hverdagslivet med uddrag fra instagram-opslag og snap chats.

      Kvindemuseets pop-up museum

Forskning i identitet viser, at mangfoldig repræsentation er vigtigt for, hvordan du som person kan forestille dig dit liv og din fremtid. Det betyder noget at kunne spejle sig i andre. Omvendt kan manglende repræsentation – ikke at kunne spejle og genkende sig selv som en del af samfundet – opleves undertrykkende.

Den nye pop-up udstilling er om og af muslimske kvinder – i flertal og flertydighed. Om hverdagsliv, nuancer og mangfoldighed. I hele 2020 kører den mobile udstilling ud og besøger gymnasier, biblioteker og øvrige lokationer i Aarhus Kommune.

Pop-up udstillingen er skabt som del af et Ph.D. projekt under det større forsknings- og formidlingsprojekt, Køn redelighed – Hverdagsliv, aktivisme og diversitet. Projektet er et samarbejde mellem Kvindemuseet og Aarhus Universitet og er blevet til med støtte fra VELUX Fondens museumsprogram.

Museums are awesome because everyone shuts the fuck up