Vi udvider udstillingen Unge kvinders stemmer med brudekjoler, når vi i forbindelse med Årundredets Festival sætter fokus på bryllup og medborgerskab. I 2016 skruer festivalen tiden tilbage til år 1900-1950 med temaer som køn, krig, krise, stemmeret, samlebånd, sport, fred, fjernsyn og familie.
I starten af århundredet var brudekjolen som regel sort, men det skiftede i løbet af de første årtier og i 1940’erne kom der flere hvide brude. I brudekjoleudstillingen, der komplimenterer historierene om de unge kvinder fra 1915, der netop havde fået stemmeret, kan I gennem en kavalkade af forskellige brudekjoler ledsaget af livsskildringer følge udviklingen af ægteskabets betydning for kvinders karriere.
Se blandt andet syerseken Lydias brudekjole, som hun aldrig fik brugt, da hendes ringforlovede gjorde en anden pige gravid og måtte gifte sig med hende i stedet. Familien vidste ikke, at kjolen eksisterede, før de fandt den i pæn stand i bunden af en skuffe efter Lydias død.
Eller tag et kig på Ingers smukke, hvide, skræddersyede kjole fra 1950. Ingers far var død, så det var hendes mor, der førte hende op ad kirkegulvet.
I kan også se Bentes brudekjole fra 1945, der blev syet af en faldskærm, som hendes mand samlede op i sin tid som modstandsmand i “Ry-gruppen”. En dameskrædder syede kjolen efter Bentes anvisninger, og underkjolen var hendes mors konfirmationskjole. Brudepigen bar kjole af samme stof som brudekjolen.
Sammen med mange andre smukke brudekjoler med tilhørende fortællinger, giver de et blik ind i kvinders liv i første del af 1900-tallet.