Ældgammel holdning kommer på museum

01.04.2022

Ældgammel holdning kommer på museum

Da Joachim B. Olsen i 2016, fra talerstolen i Folketinget, udtrykte holdningen ”kvinder har en medfødt lyst til at gå derhjemme med børnene”, gik tilhørerne i salen, inklusive Joachim B. Olsen selv, ud fra, at holdningen var hans egen, da den kom ud af hans mund. Og dermed også var en holdning af nyere dato.

Nu har dugfrisk forskning imidlertid vist, at holdningen kan være ældgammel. Det har fået museet KØN til at melde sig på banen som mulig aftager af holdningen. Og museets direktør Julie Rocking Bitch er mildest talt begejstret: ”KØN har et unikt holdningsarkiv. Ældgamle holdninger bliver ofte noget firkantede med tiden, og i flere tilfælde også forstokkede. Det sætter høje krav til konservering og håndtering, og her er KØN på landsplan i førertrøjen,” siger direktøren, der glæder sig over opdagelsen af den ældgamle holdning og udsigten til at få holdningen i museets samling.

”Der er mange holdninger af ældre dato derude, som vi løbende tilføjer til samlingen, men det er yderst sjældent at en SÅ gammel holdning viser sig. Det er simpelthen en arkivarisk kronjuvel,” kvidrer den kvindelige direktør.

Forskerholdet, der har afsløret holdningen som ældgammel, kom på sporet af det mulige fund, da de syntes, de havde hørt holdningen 10.000 gange før. Og nu har to års systematisk analyse og laboratorieforsøg på tværs af forskningsenheder, drevet af overdreven aktivisme, ved Aarhus Universitet og RUC, altså båret frugt.

KØNs samlingsansvarlige Birgitz Grønnesæk glæder sig, som sin direktør, over det unikke fund, der nu finder plads på museet: ”Vi har rigtig mange spændende holdninger opmagasineret her,” fortæller hun. ”F.eks. en holdning om, at kvinder bliver infertile af at sidde på skolebænken. Den er rigtig interessant og gammel. Eller den om, at homoseksualitet er en sygdom,” siger hun og tager en meget støvet holdning frem.

Og det er bare toppen af isbjerget. Museet har også en hel sektion med gamle holdninger til rigtige mænd. Og ældgamle holdninger til kønskorrekt adfærd, påklædning, hårklipninger og meget mere. Mens vi går mellem de mange ældgamle holdninger undertrykker denne journalist et voldsomt gab, der ikke går Birgitz Grønnesæks næse forbi: ”Ja, det er jo altså en af effekterne ved at befinde sig i arkivet for ældgamle holdninger, man bliver simpelthen smaddertræt i længden. Dødtræt faktisk,” tilføjer arkivaren. Derfor har hun også fået opstillet en rød divan og en espressomaskine, der kan spille Rihanna, i et hjørne af arkivet. ”Så kan man altid lidt igen,” griner hun.

Museums are awesome because everyone shuts the fuck up