50 år med fri abort – men hvordan står det til globalt?

21.09.2023

50 år med fri abort – men hvordan står det til globalt?

Den 1. oktober 2023 er det 50 år siden, at loven, der gav danske kvinder mulighed for fri abort, trådte i kraft. Det er en stor historisk dag, som har haft afgørende betydning for kønsligestilling og kvinders ret til at bestemme over egen krop og liv i Danmark.

Det markerer KØN – Gender Museum Denmark og Alliancen for Fri Abort med en søndagsstund, hvor vi kigger ud i verden.

For uden for Danmarks grænser er der forsat mange steder, hvor kvinder ikke har de samme muligheder for at bestemme om, og hvornår de vil have børn, hvor mange børn de vil have og med hvem. Seksualoplysning, adgang til prævention og abort er begrænset i store dele af verden.

Hver dag sætter mennesker deres liv, helbred og sikkerhed på spil med usikre aborter, og det har store konsekvenser.  Usikre aborter er den femte største årsag til mødredødelighed på verdensplan. Hvert år dør mere end 39.000 kvinder som følge af usikre aborter.

Til dette arrangement skal vi høre om hvilke udfordringer der er globalt i forhold til reproduktiv sundhed og rettigheder. Vi skal høre fra nogle af de organisationer der arbejder i felten, kvinder der har oplevet på egen krop hvad det betyder at ikke have abortrettigheder og så skal vi diskutere hvad der kan gøres ved disse udfordringer.

Deltagere i arrangementet (opdateres løbende):
Marie Bjerre, Digitaliserings- og ligestillingsminister
Pernille Taagaard Dinesen, direktør på KØN
Merete Engell, Head of Learning and Development, MSF
Rosa Lund, Enhedslisten og SRSR-netværket
Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex og Samfund
Ulla Elisabeth Muller, UNFPA
Sofie Kallehauge Larsen, DUFs Ungdomsdelegat

PRAKTISK
Dato: 1. oktober kl. 13-15
Sted: Byrådssalen, KØN
Gratis for gæster med entre til museet