Den 25. novemberer er det FN’s internationale dag mod vold mod kvinder. I den forbindelse sætter Center for Voldtægtsofre nu fokus på det store skjulte problem med bl.a. en lille citat-udstilling her på Kvindemuseet.
“Jeg følte mig som en dukke”, står der på en seddel. “Han havde al kontrollen” står der på en anden. Udsagnene er skrevne af nogle af Center for Voldtægtsofres klienter og er en del af en ny kampagne, hvor centret med de voldtægtsramtes egne ord bryder det store tabu, der omgiver seksuelle overgreb.
Kun få af de mange tusinder af danske kvinder, der hvert år bliver udsat for et seksuelt overgreb fortæller det til nogen, og endnu færre søger hjælp eller anmelder overgrebet til politiet. I forbindelse med FN’s internationale dag mod vold mod kvinder sætter Center for Voldtægtsofre nu fokus på det store skjulte problem med en udstilling, en kampagne på facebook og med en video på youtube. I stedet for at det – som det plejer – er professionelle der taler om voldtægtsramte – er det her de ramte, der selv beskriver hvordan det er.
De ramtes egen stemme
“Hvad har været de sværeste?”, spurgte vi nogle af de kvinder, der har henvendt sig i Center for Voldtægtsofre efter et seksuelt overgreb. For nogle af kvinderne var det en oplevelse under selve overgrebet, der havde været det værste. For andre var det sværeste at fortælle andre om overgrebet. De mange udsagn er forskellige, men giver samlet et billede af den store krænkelse, et overgreb er, og de konsekvenser det har for dem, der rammes.
– “At se de ramtes egne ord giver indblik i, hvordan det opleves indefra, og hvad det gør ved en som menneske at blive krænket på den her måde”, siger Anja Hareskov Jensen, der er ledende psykolog ved Center for Voldtægtsofre.
Mange af de voldtægtsramte, som henvender sig i centret, har oplevet, at omgivelserne har ment at den ramte selv har været skyld i det, der skete, fordi hun eller han f.eks. har været fuld. Andre møder holdningen, at deres psykiske reaktioner på overgrebet er overdrevne og at de bare skal tage sig sammen.
– “Når de ramtes stemmer får deres egen plads, bliver de følelsesmæssige konsekvenser af overgrebene meget tydelige”, siger Anja Hareskov Jensen. “Vi håber, at dette vil være med til at gøre det mindre accepteret at skyde skyld på ofret. Vi håber også, at det vil gøre det synligt, hvor alvorlige konsekvenser et seksuelt overgreb kan få, og på den måde mindske risikoen for, at betydningen af dem bliver negligeret.”
Kontakt og mere information
For mere information eller interview, kontakt Anja Hareskov Jensen, ledende psykolog på Center for Voldtægtsofre, tlf. 7846 4835 eller mobil 2212 8629.
Fakta: Specialiseret hjælp kan man få på landets centre for voldtægtsofre, hvor man bl.a. kan modtage gratis psykologhjælp og socialrådgiverbistand. Man behøver ikke anmelde overgrebet for at få ret til hjælp
De sedler, kvinderne har skrevet, kan d. 25. november og en uge frem ses på Kvindemuseet i Aarhus, og man kan også se dem på facebooksiden STOP Voldtægt.
Sedlerne er desuden grundtemaet i en kortfilm, som centret har produceret som kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=GTDN-lFBOFE
Udstillingen, facebook-kampagnen og videoen er en fortsættelse af centrets kampagne fra foråret Nogle ting er svære at sige… som man kan læse mere om her: www.voldtaegt.dk/kampagne