VILD VIDEN – Smag på Aarhus

23.04.2016 · 11-16

VILD VIDEN – Smag på Aarhus

Vild Viden

Vild Viden er en inspirerende oplægsrække om vild mad. Her fortæller fire eksperter om hver deres område og perspektiv på sankning. Oplægsholderne kommer bredt omkring høst og brug af vilde råvarer. Hvordan smager de? Hvordan bruger man dem i køkkenet? Hvad skal man være opmærksom på, når man høster i naturen? Hvordan forholder man sig til byens forurening?

Vild Viden har både fokus på inspiration og anvendelse, så du kan lære, smage og blive klædt på til selv at komme i gang. Oplæggene kan være relevante for både privatpersoner og professionelle, der arbejder med vilde råvarer. Der er tid til både at stille spørgsmål og netværke undervejs.

Program

Det er helt op til dig, om du kigger forbi til et enkelt eller flere oplæg – eller bliver hængende og tager hele pakken med. Det er gratis at deltage, og du dukker bare op på dagen.

11.00-11.45
Tradition og kulturhistorie i det vilde køkken
v. Søren Espersen, kultursociolog, urteekspert, naturvejleder og konsulent på Claus Meyers Naturalmanak.
Folk spørger, hvorfor vi nu skal til at spise vilde urter. Spørgsmålet er snarere, hvorfor vi holdt op med det for 200 år siden. Mange vilde planter smager bedre end de dyrkede og er oven i købet sundere. Vikingerne dyrkede Hvidmelet Gåsefod og opkaldte byer efter den. Strandkarsen smager af mere end wasabi men blev alligevel udkonkurreret af peberrod. Brændenælde og skvalderkål ligger på de svenske topkokkes top ti over vilde urter. Hør mere om nogle af de op mod 300 forskellige vilde, spiselige danske planter og deres kulturhistorie og vær med til at genopdage dem i dit eget køkken.

12.00-12.45
Forurening – er det farligt?
v. Andreas De Neergaard, professor MSO, Plante- og Jordvidenskab
Hvem kan ikke lide at plukke et bær eller en urt i haven, i skoven, langs vejen og komme det i munden? Men ofte spoleres glæden ved en kriblende utryghed – er det nu farligt? Forurening af jorden og luften i byerne ligger højt i vores bevidsthed, og samtidig lever vi i en kultur med lav tolerance over for fare og usikkerhed. Oplægget beskriver de vigtigste forureningsrisici, og især hvorfor man kan tage det ganske roligt. Der kommer bud på hvordan man skal håndtere sin byhøst, og endelig en diskussion af hvorfor vi somme tider går for langt i vores risikovurdering.

14.00-14.45
Tendensen bag vilde råvarer i byen
v. Mikkel-Lau Mikkelsen, medstifter af Byhøst, Danmarks vild madforening
Byboerne er begyndt at interessere sig for råvarer i byen, og rundt omkring i byens grønne mellemrum findes uanede ressourcer i form af urter, bær, frugter, svampe og nødder. Oplægget handler om urban sankning og tager udgangspunkt i de fællesskaber og bevægelser, der netop nu opstår omkring den vilde mad både online og offline. Mikkel fortæller også om tendenserne omkring vilde råvarer, vild mad og det at samle selvom man bor i byen.

15.00-15.45
Smag og lær om vilde råvarer
v. Thomas Laursen, ejer af firmaet Wildfooding og professionel sanker for bl.a. Noma og Geranium
Hvad, hvor og hvordan kan man komme i gang med at samle vild mad? Mange vil gerne i gang med at samle, men hvad skal man egentlig vide for at komme i gang? Oplægget her handler om æstetik, smag og om hvordan man kan få det vilde ind i sin daglige gastronomi. Thomas lever af at samle vilde planter til Danmarks gourmet restauranter og her giver Thomas sit “take” på hvordan det ukrudt vi træder på, også kan blive til lækker gastronomi på tallerkenen.

Midtvejs er der mulighed for at købe frokost i Kvindemuseets café eller følges til markedspladsen på Bispetorv og købe vild frokost i madboderne.

Lørdag d. 23. april kl. 11-16 i den smukke gamle byrådssal på Kvindemuseet
Gratis entré

Vild Viden er en del af Vild Smag Festival, som sætter vilde råvarer og vild mad på dagsordenen og inspirerer aarhusianere til at komme ud i naturen.
Se det fulde program for Vild Smag Festival

Vild Smag Festival arrangeres af Smag på Aarhus og Aarhus Kommune i samarbejde med Byhøst. Smag på Aarhus er støttet af Nordea-fonden.

Tilknyttede objekter fra samlingen