I forbindelse med vores aktuelle særudstilling “How dare you – køn, kamp og klimakrise” præsenterer museet en række events, der på forskellige vis går i dybden med de temaer, som udstillingen berører.
Moussa Mchangama i samtale med Cecil Marie Schou Pallesen
Hør debattør Moussa Mchangama i samtale med KØNs museumsinspektør og udstillingsansvarlige, Cecil Marie Schou Pallesen, når de debatterer emner som køn, klima, tilhørsforhold og global retfærdighed – emner, der både er aktuelle i Moussa Mchangamas nye bog ”Tekster om hjem” samt i museets aktuelle særudstilling ”How Dare You – køn, kamp og klimakrise”.
PRAKTISK
Tid: Onsdag den 24. april kl. 16.30-17.45. Herefter bogsignering til kl. 18.15.
Sted: Byrådssalen, KØN
Billet: Arrangementet er gratis for gæster med entré til museet
Om Moussa Mchangama
Moussa Mchangama er forfatter, aktivist og medstifter af rådgivningsvirksomheden In futurum. Han debuterede i januar med bogen Tekster om Hjem, der handler om at høre til, om at være andetgjort og om at skabe en verden, der gør op med forskellighed, ulighed og uretfærdighed.
Han bruger sin egen historie til at undersøge global ulighed, klimaretfærdighed og hvorfor det er så vigtigt at flere får plads om bordet, når vi skal drømme nye fremtider frem. Moussa Mchangama er derudover en toneangivende debattør og rådgiver og beskæftiger sig især med spørgsmål omkring inklusion, eksklusion, social retfærdighed og bæredygtige fremtider.
Om ”How Dare You – køn, kamp og klimakrise”
KØNs særudstilling adresserer to af tidens store forpligtelser: køn og klima. How Dare You – køn, kamp og klimakrise tager udgangspunkt i klimaforandringerne som en global udfordring og undersøger den fra kønnede vinkler. Hvordan har vi historisk opfattet og talt om naturen, og hvordan forstår vi den i dag? Kan natursynet relateres til eksisterende forestillinger om og forventninger til kønnene? Hvordan hænger køn sammen med klimaadfærd, -skam,- angst, -aktivisme og -handling. Står forventninger til kønnene i vejen for klimamæssige adfærdsændringer?
Om Cecil Marie Schou Pallesen
Cecil Marie Schou Pallesen har været ansvarlig for udstillingerne på KØN siden februar 2023. Hun har en ph.d. i antropologi og har forsket i migration, minoriteter, transnationale familier og hjemlighed med særligt fokus på det indiske mindretal i Tanzania. Inden hun blev ansat på KØN var Cecil museumsinspektør og postdoc på Etnografisk Afdeling på Moesgård Museum.
Foredrag: Klimakrisen, minimalisme og de gamle dyder
Glæd dig til foredraget ved forfatter Jane Ibsen Piper (@projecthandmade), der vil fortælle om at passe på ressourcerne, som det har været normalen i vores bedsteforældres tid og tiden før.
Jane Ibsen Piper sætter i foredraget fokus på, at der er mange der gerne vil sælge os tekniske løsninger, så vi kan fortsætte vores overforbrugende liv som normalt. Men det er ikke normalt. Den måde vi forbruger på nu er et sidespor i historien, og vi skal tilbage til at passe på ressourcerne, som det har været normalen i vores bedsteforældres tid og tiden før.
Foredraget kommer desuden ind på forestillingen om, at et liv, hvor vi køber færre ting, reparere, bytte med hinanden og får alt til at vare længere, er et liv med afsavn. Men når vi sætter farten ned, hopper af forbrugsræset og genfinder de gamle dyder, så finder vi ro. I os selv og med vores omgivelser, og kan mindske risikoen for klima-kollaps.
PRAKTISK
Tid: Onsdag den 8. maj kl. 16.30-17.45
Sted: Byrådssalen
Billet: Arrangementet er gratis for gæster med entré til museet
Kød, maskulinitet og den grønne omstilling?
Hvorfor er kød så tæt koblet til maskulinitet? Og er denne relation i forandring i lyset af klimaforandringerne? I dette fordrag vil madkulturforsker og professor Jonatan Leer udforske disse spørgsmål gennem eksempler fra sin egen forskning. Vi kommer rundt om en række farverige eksempler fra bålmad for drenge til udforskning af gourmethotdogs på hipsterrestauranter, lammeslagtende celebrity chefs og Netflixserier om barbecue. Desuden diskuteres det grundlæggende spørgsmål om den plantebaserede mad, skal gøres mere maskulin for at komme i mål med den grønne omstilling eller om en forudsætning for denne omstilling er at nedbryde maskulinitetsidealerne.
Foredraget afholdes i forlængelse af museets særudstilling ”How dare you – køn, kamp og klimakrise”, der gennem temaer som infrastruktur, madvaner og forbrug sætter fokus på fortællinger om køn og natur, kønnet klimaadfærd og kønnede idéer om ansvar, skyld og skam.
PRAKTISK
Tid: Onsdag den 22. maj kl. 16.30-18.00
Sted: Byrådssalen, KØN
Billet: Arrangementet er gratis for gæster med entré til museet
Om Jonathan Leer
Jonathan Leer er professor ved Örebro Universitetet og har primært forsket i madkultur, madforbrug og har berørt en række meget forskellige emner inden for dette felt: Mad og maskulinitet, nyt nordisk køkken, hipstermad, nationale madkulturer i en global verden, kulturelle forestillinger om kød og deres forandringer, bæredygtigt forbrug, mad i medierne og mediernes rolle i vores køkkener.
Koncert med Katrine Stochholm
”Katrine Stochholms klimakrisealbum er en overdådig elektronisk skildring af den danske naturs skønhed”. Sådan skrev Soundvenue, da de gav 5 stjerner til Katrine Stochholms album ”Verden består af samling af stykker” fra 2021. Nu kan du opleve en intimkoncert med sangerinden, der tager afsæt i naturen.
Fra træernes bevægelser, fuglenes flugt, fra urternes duft i den tunge muld i de østjyske skove og fra alle hjerteslagene, dansene, gråden der trykker bag panden, fra hånden at holde i, kroppen at lægge sig ind til, slægten, alt vi har med os, vores kalden efter mening, legen med lyd, maskiner, med ord, med melodi – fra alt det strømmer inspirationen til Katrine Stochholms sangskrivning.
Live lader Katrine Stochholm sin sans for elektronisk og eksperimenterende musik kollidere med en kontemporær pop-vibe, fællessang og hjertegribende intensitet. Katrines egen personlige, billedrige og sanselige lyrik blandes med tonsætninger af århundrede gamle digte af naturromantikere som Aarestrup, Stuckenberg og Aakjær og kvindelige forfattere som Tove Ditlevsen.
PRAKTISK
Tid: Lørdag den 22. juni kl. 14-15
Sted: Byrådssalen
Billet: Arrangementet er gratis for gæster med entré til museet
Om Katrine Stochholm
Som komponist, pianist og medstifter af bandet Under Byen fik Katrine Stochholm omkring årtusindskiftet stor international bevågenhed med en lang række banebrydende, dansksprogede sange, der både satte tonen for den alternative danske scene fremover, men også vakte international genklang. Under Byen står som et af de allermest innovative danske bands gennem tiden, og som centralt medlem af Under Byen var Katrine med til at skabe tre epokegørende og stærkt roste albums.
Katrine Stochholm solodebuterede i efteråret 2016 med albummet ‘Danser til Radio’. Siden udkom det sangcykliske album ‘Verden Består af Samlinger af Stykker’ på HUN SOLO Records. Begge albums blev udnævnt som blandt de fem bedste danske albums i Dagbladet Information, hvor Katrine Stochholms musik blev beskrevet sådan her: “Et legesygt tusmørke. Natsværmere, ildfluer, snedkerværktøj og glasinstrumenter synes at tegne fine mønstre i arrangementerne. Mens det tidligere medlem af Under Byen synger den smukkeste nordiske melankoli frem”.