En Forudsigelig Forbrydelse: Kvindedrab i Danmark

25.11.2022 · Kl. 17-18.30

En Forudsigelig Forbrydelse: Kvindedrab i Danmark

Den 25. november er det FN’s internationale dag for afskaffelse af vold mod kvinder. I den anledning kan du høre journalist Line Vaaben og retsmediciner, ph.d. Asser Hedegård Thomsen tale om deres nye bog ”En Forudsigelig Forbrydelse”, der kortlægger kvindedrab i Danmark og byder på ny viden baseret på data. Viden kan forudsige og forebygge drab på kvinder.

PROGRAM
Kl. 17-18: Samtale mellem journalist Line Vaaben og retsmediciner Asser Hedegård Thomsen og spørgsmål fra salen.
Kl. 18-18.30: Bogsignering

PRAKTISK
Sted: Byrådssalen
Pris & tilmelding: Eventet er gratis med entré til museet. Ingen tilmelding nødvendigt.
Bogen “En Forudsigelig Forbrydelse” kan i dagens anledning købes i museumsbutikken.

Om bogen ”En forudsigelig Forbrydelse”
Der er 536 grunde til at læse ’En Forudsigelig Forbrydelse’. Det er antallet af kvinder dræbt i Danmark mellem 1992 og 2016. I de senere år er kvindedrab kommet på den internationale dagsorden og har også fået en øget bevågenhed herhjemme. Langt de fleste kvinder bliver dræbt af en mand, oftest i deres eget hjem og stort set altid af en i deres familie eller blandt deres nærmeste. Hverken eksperter, politikere eller meningsdannere er nødvendigvis enige om, hvad vi som samfund kan og skal gøre ved det. Men faktisk findes der forskning, der har identificeret en række faktorer, som øger risikoen for drab på kvinder.

Line Vaaben og Asser Hedegård Thomsen siger: “Når vi har valgt at kalde vores bog ’En Forudsigelig Forbrydelse’, er det, fordi forskningen har identificeret en række faktorer, der øger risikoen for kvindedrab, som vi mener, alle bør kende – såvel almindelige, nysgerrige læsere, som fagfolk og politikere. Med den viden er der potentiale for i højere grad at forebygge danske kvindedrab, end det er tilfældet i dag. Det er vigtigt, at en sådan samfundsindsats hverken baserer sig på fornemmelser, fordomme eller frygt, men på fakta. Det er derfor, vi har skrevet bogen.”

Med baggrund i data fra Asser Hedegård Thomsens forskning, og interviews med knap 40 eksperter fra Danmark og udlandet, kortlægger de to forfattere, hvad vi i dag ved om drab på kvinder. Håbet er bedre at kunne kvalificere samtalen og samfundsindsatsen mod kvindedrab. Samtidig genfortælles syv kvinders livshistorier og skæbner. Seks blev dræbt, en overlevede.

Bogen er udgivet af Forlaget 28B den 10. oktober 2022.