Feministisk ledelse! Hvad er nu det for en størrelse?

29.04.2024

Feministisk ledelse! Hvad er nu det for en størrelse?

Af Pernille Taagaard Dinesen
Klummen er bragt i Jyllands-Posten den 24/04/24.


Jeg har sat en klog kollega på min arbejdsplads KØN – Gender Museum Denmark stævne og den her klumme er et udtryk for, hvad der kommer til overfladen, når de velkendte syv hv-spørgsmål får lov til at pløje hen over fænomenet og udfolde dets betydning. Så! …

HVEM ER FEMINISTISKE LEDERE?

Svar: Feministiske ledere er – modsat hvad mange antager – hverken kvindelige eller feminine ledere. At være feministisk leder handler ikke om lederens køn. Det er derimod ledere, der praktiserer en særlig ledelsesstil.

HVAD ER FEMINISTISK LEDELSE OG HVAD KAN DEN BRUGES TIL?

Svar: Feministisk ledelse er en ledelsesstil med en skarp og kritisk bevidsthed rettet mod egen ledelsespraksis. En ledelsesstil, hvor du er bevidst om din magt, hvordan du bruger den og hvilke bias du selv bringer med på arbejde. En ledelsesstil, hvor du ikke er bange for at se dig selv og din virksomhed efter i sømmene og udfordre status quo: Hvad er det for en form for magt, vi har over eller med vores medarbejdere på arbejdspladsen, styrker vi vores medarbejdere og partneres empowerment? Deler vi beslutningspotentialet, inviterer vi stemmer ind fra andre dele af organisationen, også dem der ikke nødvendigvis ligner vores egen. At lede feministisk betyder både at lytte til andres input til at optimere en proces, til de udfordringer der er. Men det handler i høj grad også om at være sikre på sammenhæng mellem vision og praksis, eller med andre ord ”walk the talk.”

HVOR ER FEMINISTISK LEDELSE?

Svar: Alle mulige steder – men desværre stadig for få steder! Ikke desto mindre vinder ideen om at gentænke lederens rolle frem, og særligt ledere der tør gentænke sin rolle kan vinde i mødet med de nye generationer, som indtræder på arbejde med fornyede værdier som i højere grad handler om relation frem for autoritet, om den meningsskabende arbejdsplads som vil gøre en positiv forskel for mennesker og miljø, og om at møde hinanden i øjenhøjde.

HVORNÅR ER FEMINISTISK LEDELSE SÆRLIG RELEVANT?

Svar: Er der en virksomhed, en organisation, en forening, eller en anden samling af mennesker med et formål, så er feministisk ledelse relevant. Det er lidt ligesom bæredygtighed – det er relevant og kan anvendes i alle sammenhænge, hvor der er metode, formål, processer, mennesker og impact. Det er de størrelser, feministisk ledelse drejer sig om.

HVORFOR HEDDER DET FEMINISTISK LEDELSE?

Svar: Grunden til, at det hedder feministisk ledelse er, at mange af de værktøjer ledelsesretningen indeholder har man særligt anvendt i feministiske bevægelser og organisationer. Det er sidenhen blevet studeret og samlet i værktøjskasser, som kan bruges til ledelsestræning, for at gøre en forskel. Det grundlæggende ved feministisk ledelse er, at det er transformativ ledelse. Så det er ledelse der ikke bare læner sig op ad status quo, men en ledelsespraksis der vil mere end bare akkumulere magt og profit uden blik for konsekvenser for mennesker og miljø. En ledelsespraksis, der fremmer ligestilling, bæredygtighed, sociale spørgsmål som inklusion og diversitet men også som vil være i processen med det – tør kigge på sig selv – tør undersøge sin egen organisation: Er der nogle praksisser vi kan ændre på, nogle principper vi har brug for at lave om, hvor er der uligheder, er det altid et bestemt køn, der får visse opgaver; enten forfremmende eller netop ikke-forfremmende opgaver. Det handler om at være bevidst og om at turde gøre sig selv bevidst, og måske vigtigst af alt turde være kritisk på sig selv som leder, at man ikke nødvendigvis altid har svaret.

HVORDAN KOMMER FEMINISTISK LEDELSE TIL UDTRYK?

Svar: I vores workshops på Museum KØN arbejder vi med de 4 p’er indenfor feministisk ledelse: power, politics & purpose, principles & values og practices – det er redskaber man netop kan bruge, til at kigge sig selv i sømmene. Hvilke værdier har virksomheden, hvordan omsættes værdier til principper, som så kan blive til en praksis, og hvilke magtrelationer skal vi være bevidste om for at sikre dette. For vi har alle sammen fine ambitioner, men for at det skal være feministisk ledelse skal de værdier omsættes til konkrete principper og guidelines, som vi skal bestræbe os på at forfølge og som skal med i den hverdag, vi arbejder sammen om. Så hvis ikke vi tænker fra de store ambitioner og ned i vores konkrete praksis og omvendt, så misser vi noget af det transformative potentiale, der er i feministisk ledelse.

HVAD SÅ MED FEMINISTISK LEDELSE HERFRA?

Svar: Ja, det er jo det store spørgsmål! Kort sagt handler det herfra om at turde starte processen og blive i den – også når det ikke er ligetil. Og det vil det langt fra altid være, for forandring tager tid og kræver en dedikeret indsats, og det gælder i særdeleshed når det handler om social forandring og det ovenikøbet er vores egne vaner, bias og business-as-usual det drejer sig om. Det er det, som workshoppen på KØN omhandler.

Den her klumme kan vel være en opfordring til at genbesøge sin egen praksis, sin egen virksomhed, for eksempel ved at kickstarte med KØNs workshop ’At lede til forandring – feministisk ledelse som praktisk værktøj’.