Samling på Gennembruddet

Om kønsroller blandt 1800-tallets borgerskab


Undervisningsforløbet mimer tilblivelsen af en udstilling – gruppearbejdet bliver en kurateringsproces og fremlæggelse bliver til fernisering.

Eleverne får til opgave at skabe en miniudstilling, der formidler synet på køn blandt 1800-tallets borgerskab. Forløbet starter lige dér, hvor researcharbejdet er påbegyndt. Museets formidler indleder derfor med at læse op fra et fiktivt mødereferat, der skitserer seksualmoralen i borgerskabet og hvilket fokus, der er bestemt for udstillingerne i den indledende fase. Her er der blandt andet også noter om Mathilde Fibiger samt stikord om Romantikken og Det Moderne Gennembrud.

Eleverne får stillet et udpluk af museets samling til rådighed. Genstandene kan fortælle om periodens mode og skønhedsidealer, uddannelse og job, ægteskab og seksualmoral samt opdragelse og karakterdannelse. Det er op til eleverne, hvordan de sammensætter deres udstilling og hvad den skal hedde. Her lærer eleverne både om og gennem kurateringsprocessen. For hvad sker der, når vi udvælger nogle fortællinger, historiske skikkelser eller genstande frem for andre? Og hvilken rolle spiller det egentlig hvem, der står bag udvælgelsen?

Forløbet giver således både anledning til at arbejde med den konkrete periode og dens kønsroller samt at reflektere over historiebrug og -metode eller repræsentation i danskfaget.

Læs aftalebetingelser i forbindelse med booking af undervisning her

Loft for elever: 30 stk.
Fag: Samfundsfag, historie, dansk.
Tid: 90 min.
Pris: 900,-

Book forløb