“KVINDE, LIV, FRIHED” – En udstilling om den aktuelle og historiske kvindekamp i Iran

8. marts 2023 - 9. april 2023

“KVINDE, LIV, FRIHED” – En udstilling om den aktuelle og historiske kvindekamp i Iran

8. marts 2023 - 9. april 2023

Udstillingen indeholder en række forskellige værker af kunstnere med både dansk og iransk baggrund. Heriblandt en kollage med fortællinger af afdøde frihedskæmpere, som er lavet i samarbejde med kunstskolen F16, en installation kaldet “Sorgens fletning / Kampens Reb”, som er lavet i samarbejde med kvinderne fra Kvindehuset, en maleri-happening med afklipning og ofring af eget hår, portrætter og fortællinger af iranske kvindeforkæmpere, videoart fra kunstnere i Iran samt poesi fra dansk-iranske digtere.

I udstillingen kan du møde:

Helma ZN, der er iransk-dansk multidisciplinær kunstner og kurator på udstillingen. Hun begyndte med at udstille malerier, og senere skiftede hendes fokus til teater og installationskunst i Iran – en interesse som hun fortsat dyrker I Danmark. Helma arbejder i det bredere kunstfelt og
kombinerer en række discipliner for at opnå et unikt udtryk.

Inge Lynggaard Hansen med fotoudstillingen “KvindeLivFrihed”, som består af stærke kvindeportrætter af aarhusiansk-iranske kvinder. Billederne viser de kræfter, der er i gang når kvinder udsættes for misogyni og social tvang og kontrol. Kvinderne kæmper for at slippe fri i Iran i øjeblikket, men kampen er ikke deres alene – det er vores alles kamp, vi er langt fra i mål med kvinders levevilkår og ligeberettigelse.

Mélody Boulissière er en fransk animationsinstruktør og maler. Hendes første film “Somewhere” handlede om rejser og var i animeret maleri, den blev udvalgt i 1969 i Cannes filmfestival, under sektionen Cinéfondation og på mere end 55 andre festivaler. Hun er i øjeblikket ved at udvikle en tv-serie for børn kaldet Patouille. Piloten er blevet testet på fransk tv og vandt en særlig pris til Hsin-Yi Children’s Animation i Taiwan.

Kimia Bahari er et nyt, lovende talent på den danske kunstscene. Hun debuterede for blot få år siden som autodidakt portrætmaler, og har siden udviklet sit helt eget kunstneriske udtryk. Kimia er født i Iran og kom til Danmark som 2-årig, og bruger i dag sin kunst til at styrke kvinder, og forene kultur og oprindelse med afsæt i sin egen historie.

Diba Khalaj
, er en queer dansk-iransk kunstner, freelance fotograf og filmskaber med fokus på race, kønsminoriteter og klasse og hvordan de spiller sammen. Hun drager meget inspiration fra gadekunst og subkulturer.

Mahtab Amiri har studeret håndarbejde i Esfahan og er specialiseret i metalkunst og laver kollager hvor hun kombinerer moderne og traditionel iransk kunst. I denne udstilling sender hun sin kunst til Danmark i samarbejde med Diba Khalaj for at give os bedre indsigt i den iranske kvindebevægelse.

Sophie von Seelen udforsker temaer inspireret af religiøs ikonografi, organiske former og interne/eksterne helingsprocesser gennem maleri og linoleum.

Narges Peyrovi fokuserer i sine værker på de historiske, kulturelle og sociale uretfærdigheder, som kvinderne – især iranske kvinder – udsættes for. Hendes seneste værk er inspireret af “Kvinde. Liv, Frihed” revolutionen i Iran.

Helena Azimi er en iransk kunster, der voksede op med at rejse hele jorden rundt. Hendes arbejde er ofte politisk, kulturelt eller aktivistisk kritik af samfundet. I dag fokuserer Helena på den iranske kultur og ønsker at kaste lys over Iran i håbet om at oplyse folket om hvad der foregår i landet.

Kraftedme arbejder på tværs af kunstneriske udtryksformer med speciale i analog collage og gadekunst. Værkerne rummer ofte politiske, religiøse og humoristiske elementer. For Kraftedme er der sjældent én rigtig måde at fortolke værkerne på, og ofte er der ikke noget entydigt budskab, der skal afkodes.

Marjillu er grafisk designer på udstillingen