Ikke alt er sort og hvidt

01. maj 2017 - 26. oktober 2017

Ikke alt er sort og hvidt

01. maj 2017 - 26. oktober 2017

Danmark solgte De Vestindiske Øer for 100 år siden. Det er ikke en smuk historie, når man hører om slaver, og om de hvides dominans over de sorte længe efter slaveriets afskaffelse.

Udstillingen forbinder dette hus – det gamle rådhus – med personhistorier med relationer til livet på Øerne før og efter salget. Advokat J.P. Jørgensen forsørgede i mange år sin familie fra De Vestindiske Øer. Kone og seks døtre boede i Danmark, fordi hustruen Anna Jørgensen ikke tålte klimaet derovre. Efterhånden som døtrene blev store, boede de et år eller to hos deres far og førte hus for ham. Henriette, hans ældste datter, blev gift med Hjalmar Aae, som i 40 år var byrådssekretær her i huset, da det var Aarhus Rådhus.

Folkeafstemning med kvindelig deltagelse
Gennem arbejder- og kvindebevægelsen havde nye befolkningsgrupper i Danmark i begyndelsen af 1900-tallet fået demokratiske rettigheder. Grundloven af 5. juni 1915 indlemmede alle kvinder samt mænd uden egen ’forretning’ og ejendom i vælgerkorpset.

Første folkeafstemning, hvor kvinder fik adgang til at stemme, omhandlede salg af De Vestindiske Øer til USA. Den fandt sted 14. december 1916. Forud var der opfordringer til de nye vælgere om at stemme nej, ligesom der var kampagner for ja.

Der blev et overvældende flertal for at sælge øerne.

Overdragelsen skete 31. marts 1917

Udstillingen med tilhørende dialogworkshops er støttet af Folketingets Vestindienpulje