FLUX – En interaktiv udstilling om dynamisk køn

12. oktober 2019 - 26. januar 2020

FLUX – En interaktiv udstilling om dynamisk køn

12. oktober 2019 - 26. januar 2020

Hvad hvis samfundet ikke var delt op i kvinder og mænd, hvordan ville det så se ud?

FLUX inviterer dig ind i et interaktivt tankeeksperiment, hvor kvinder og mænd ikke ses som diametrale modsætninger. Kønnet er ikke defineret af medfødte kønsorganer, det er dynamisk og ændrer sig i mødet mellem mennesker.

I et samarbejde mellem interaktiv filminstruktør Suvi Andrea Helminen og Kvindemuseet skabes en sanselig udstilling, som åbner op for samtale om kønsroller og kønsidentitet. I en udstilling, som er forankret i dokumentarfilm- og spilgenren, er det ambitionen at skabe refleksion over de forventninger, der hviler på os allesammen i forhold til køn.

På udstillingen kan man for eksempel opleve performancekunstneren Marie, der er i gang med et projekt, hvor hun ønsker at fjerne sin bevidsthed om at være kvinde gennem hypnose. Thorbjørn (aka Bisse) som flirter med sit ydre udtryk på scenen, samtidig med at han sætter en ære i at give slip på at være en fastlåst identitet. Og Tristan, en transkønnet mand, der deler sin oplevelse af, hvordan testosteron har påvirket ham, både personligt og i mødet med andre.

KØNSUTOPIER- OG DYSTOPIER
Idéen til Flux er inspireret af Ursula Le Guins kønsutopi i science fiction romanen ‘The Left Hand of Darkness’, der blev udgivet for netop 50 år siden. På trods af at den blev skrevet i 1969, er den igen blevet højaktuel, da konventionelle forestillinger om køn atter bliver taget op til genovervejelse. Romanen handler om et samfund, hvor beboerne ‘the gethians’ ikke har et givet køn.  Når de en gang om måneden er fertile, antager de et køn afhængigt af, hvem de er sammen med. Det har en gennemgribende påvirkning af kulturen på deres planet, der er svær at navigere i. Hvad er der tilbage, når man fjerner kønnet og traditionelle magtstrukturer? Hvilket samfund får man?

Flux tager udgangspunkt i de samme centrale spørgsmål, dog med en rodfæstning i vores samfund og virkelighed, frem for en fjern, fiktiv fremtid. Udstillingen vil skabe et lystbetonet frirum, hvor vi bruger vores fantasi til nytænkning af samfundet. Vi inviterer dig til at dele dine egne tanker om alternative samfund, opløsning af køn og traditionelle magtstrukturer. Hvilke strukturer kan erstatte de gamle? Og hvilke konsekvenser har det? Kan det ende som en dystopi eller et utopia?

Målet er, at FLUX kan være et afsæt for en mere inkluderende dialog i kønsdebatten. Udstillingen ligger i forlængelse af Kvindemuseets udvidede formidlingsområde, der i 2016 gik fra at omhandle kvindernes kulturhistorie til bredere at favne kønnenes kulturhistorie.

Tree of the future kan du i udstillingen dele tanker om kønnets rolle i fremtiden. Læs et udvalg her >> 

Fernisering d. 11. oktober 2019
Offentligt fernisering fra kl. 16

 

Tak til