Barnestreger – køn & seksualitet i børns tegninger

15. februar 2020 - 9. august 2020

Barnestreger – køn & seksualitet i børns tegninger

15. februar 2020 - 9. august 2020

Udstillingen Barnestreger går på opdagelse i børns tegninger og undersøger, hvad tegningerne kan lære os om børns forhold til køn og seksualitet. Forhold, der kan være svære at tale om, men som kommer tydeligt til udtryk i tegningernes streger.

Streger kan være en form for ballade. Som i udtrykket “drengestreger”. Men piger laver også (drenge)streger. Alle børn tegner, og i en tidlig alder oplever børn en glæde ved at lave streger – og ballade. Men streger kalder også barnet til orden: “Tegn indenfor stregerne!”
Streger står på den måde mellem orden og ballade.

Barnestreger viser, hvordan børn bevæger sig mellem orden og uorden, hvordan børn både passer ind og modsætter sig de voksne, samfundets kultur og normer. Og det med særligt fokus på køn og seksualitet.

Hvad siger et barns tegninger om dets placering i en cis- og heteronormativ kultur? Hvordan optager, viderefører og modsætter børn sig samfundets kulturelle regler? Hvilken orden og ballade finder vi i deres barnestreger?

Det undersøger udstillingen blandt andet ved at se på, hvordan børn tegner kulturens populære fortællinger. Til udstillingen har århusianske børnehave- og skolebørn tegnet eventyret om Rødhætte – de nye tegninger udstilles sammen med tegninger af eventyret lavet af en dansk skoleklasse tilbage i 1933-34.

En anden indgangsvinkel er, hvordan børn selv vælger motiver, der forundrer de voksne eller ligefrem forstyrrer deres forventninger. Her dykker udstillingen ned i serier af tegninger tegnet af to drenge, der gennem en årrække har fokuseret på hvert sit bestemte motiv: En cis-kønnet drengs optagethed af kirkeklokker og en trans-kønnet drengs vedholdende kærlighed til fugle.

Fernisering d. 14. februar kl. 16.

//

Barnestreger er udarbejdet af Jakob Rosendal, ph.d. i Kunsthistorie, og bygger på hans forskning i billeder af børn under forskningsprojektet Køn redelighed – Hverdagsliv, aktivisme og diversitet. Projektet er et samarbejde mellem Kvindemuseet og Aarhus Universitet og er blevet til med støtte fra Velux Fondens museumsprogram.

Tilknyttede objekter fra samlingen