Den 9. marts er det Barbies fødselsdag
I anledning af fødselsdagen vises Barbie i fuld voksen størrelse – skabt af Malene Krossteig ved Håndarbejdets Fremmes Seminarium i København.
Malene har taget udgangspunkt i en af sine egne Barbiedukker og genskabt denne med en voksen kvindes størrelse 38 om livet og Barbiedukkens tilsvarende højde, som er 2,50! Designeren stiller spørgsmålstegn ved hvilke skønhedsidealer, Barbie repræsenterer, og hvordan det kan påvirke forståelsen af kvindekønnet hos de piger, som leger med dukken. Når man ser nærmere efter, er kjolens stof dekoreret med afskårne bryster og flæserne med kvindefigurer, der byder sigt til. Dette er en replik skønhedsidealet med den store barm og den slanke midje.
Samtidig med, at man kan gyse lidt over den kæmpe-Barbie, som tårner sig op midt i rummet, kan man se andre Barbie-dukker fra museets samlinger. Den ældste er fra 1956 – altså før den officielle fødselsdag. Denne dukke er købt og hjembragt fra USA. Går man til Barbie-historiebøgerne har den berømte dukke faktisk en storesøster, nemlig Bild Lilli – som blev skabt i Tyskland men også solgt andre steder i verden.
Ellers regner man Barbies ‘mor’ til at være Ruth Handler. Hun havde bemærket, hvordan hendes datter gerne legede med påklædningsdukker af voksne, slanke kvinder med moderigtigt tøj. Da hun på en rejse til Tyskland så Bild Lilli, blev hun begejstret for den moderigtige figurdukke. Hun købte nogle eksemplarer med hjem til USA, forærede én til sin datter Barbara, omdøbte dukken til Barbie, og fik Mattel til at sætte den i produktion. Starten på Barbies ‘liv’ var den 9. marts 1959. Senere kom drengedukken til, som blev opkaldt efter Ruth Handlers søn Ken.
Det er tilladt at medbringe egne Barbiedukker og lege med dem i museets udstillingsrum. Man er også velkommen til at blive fotograferet sammen med den store, store Barbie, som ingen vel for alvor ønsker at ligne. Men alle elsker Barbie – for med hende kan man skifte tøj og mode, så ofte man har lyst til noget nyt.
Museet er lukket på selve fødselsdagen, mandag den 9. marts. Museet er åbent alle dage 10-16, onsdage til 20, mandage lukket.