Fra sædelighedsfejde til #metoo

Om seksuelle ligestillingsdebatter fra 1800-tallet til i dag

Danskernes syn på seksualitet og samliv har ændret sig betydeligt gennem historien. I dette forløb tages eleverne med på en rejse tilbage i seksualitetshistorien med udgangspunkt i udvalgte seksuelle ligestillingsdebatter, der har formet vores opfattelser af køn og sex i dag.

Undervejs stifter eleverne bekendtskab med 1800-tallets tabuiserede og skjulte kønsliv, usikre præventionsformer og dobbeltmoral blandt borgerskabet især. De vil også møde rødstrømpernes opgør med de herskende kønsroller og kamp for at sætte seksualiteten fri i 1970’erne, hvor man også så en voksende accept af homoseksualitet.
Afslutningsvist perspektiveres disse to nybrud med den seksuelle ligestillingsdebat, vi står i netop nu, nemlig #metoo-debatten.

Hvordan kan vi bruge et tilbageblik på 1800-tallets seksualmoral til at forstå de forviklinger og magtkampe, der kendetegner debatten i dag? Opfatter vi i dag – ligesom i 1800-tallet – manden som den aktive og aggressive og kvinden som den passive og tilbageholdende?
– Eller fik rødstrømperne og mandebevægelsen gjort op med dette i forrige århundrede?

Forløbet er oplagt som et supplement til seksualundervisning for ungdomsuddannelserne. Det kan tænkes ind i dansk, historie og samfundsfag. Det kan være i forbindelse med en litteraturhistorisk læsning om Det Moderne Gennembrud og sædelighedsfejden eller i forbindelse med en historisk eller samfundsfaglig vinkel på køn, seksualitet og ligestilling.

Læs aftalebetingelser i forbindelse med booking af undervisning her.

Loft for elever: 30 stk.
Fag:
Dansk, historie og samfundsfag
Tid: 90 min.
Pris: 900,-

Book her