Fem generationer

Fem generationer i en villa på Strandvejen
Henriette og Hjalmar Aae tegnede og byggede villaen på Strandvejen i Århus og flyttede ind i 1902. Med sig havde de deres to små piger, Vibbe og Karen, født i henholdsvis 1898 og 1901.

Henriette Jørgensen og Hjalmar Aae var begge opvokset i Horsens. Henriette var ældste datter ud af en søskendeflok på 5 piger, som hendes mor i flere perioder var alene med, fordi hun ikke tålte klimaet på de Vestindiske øer, hvor Henriettes far var rejst ud. Men hjemmets udstyr bar præg af faderens eksotiske ophold, f.eks. havde familien de fineste glasstænger til drinks.

Hjalmar havde én søster, som blev præstefrue og som eneste datter holdt tæt kontakt med deres mor til hendes dages ende. Der var også tre brødre.

Henriettes og Hjalmars mødre og søstre var alle dygtige til at hækle, strikke, sy og brodere. Derfra de mange kraver, som blev skiftet hyppigt. Det gav variation i garderoben og skånede kjolerne i hals- og ærmekant, således at vask og rensning kunne begrænses. Også det, der blev købt, f.eks. silkestrømper, blev passet på og stoppet, så brugen blev forlænget.

Henriette stod for husholdningen i Strandvejsvillaen, mens Hjalmar Aae i en lang årrække arbejdede som byrådssekretær i det gamle rådhus på Domkirkepladsen 5, nu Kvindemuseet.

Døtrene Vibbe og Karen voksede op under gode kår. Vibbe fik studentereksamen og giftede sig senere med Alf Evens, en norsk student, som havde boet som pensionær i Strandvejsvillaen.

Karen fik realeksamen, giftede sig og flyttede til København.
Efter Henriettes tidlige død i 1926 flyttede Vibbe og Alf ind i Vibbes barndomshjem på Strandvejen, hvor deres to døtre Birgit, født 1920, og Likken, født 1922, voksede op.
Morfaren, Hjalmar Aae, boede sammen med Vibbes familie til sin død.

Likken fik en datter som ung og ugift. Den lille pige voksede op hos Vibbe, Alf og Hjalmar på Strandvejen. Alf havde et shipping-firma på havnen, og kontakterne til den store verden betød, at han kunne tage fremmedartede legesager med hjem til sit barnebarn.

Beboerne i Strandvejsvillaen tilhørte byens kulturbærende lag. Man gik til koncerter, matinéer og i teater. Hjalmar var aktiv i komitéen bag landsudstillingen i 1909, og Vibbe åbnede dørene for Århus Symfoniorkester under besættelsesårene, så de kunne øve på Strandvejen, da byens øvelokaler var uden opvarmning.

Briller og skilderier, klinkede tallerkner og stoppede silkestrømper, broderede kraver og hæklede sjaler, pas og matinébilletter findes bevaret i Kvindemuseets samling og vidner om produktion og reparation, rigdom og nøjsomhed i fem generationer i villaen på Strandvejen.

Henriette og Hjalmars forlovelsestid, Vibbe og Karens opvækst og senere Birgit og Likkens opvækst blev opfanget på glasnegativer og papirfotos. Et udvalg fra 1890 til 1930 vises som lysbilleder i udstillingen.