BILLEDSTORM // IMAGE STORM
29. september 2017 – 30. december 2017
Forbud og tabuer fra reformationen til i dag
Blasfemi // Blasphemy
Køn // Gender
Fremmedhed // Otherness
I anledning af Aarhus 2017 og Reformationsfejringen 2017 er Kvindemuseet gået sammen med Skovgaard Museet i Viborg og Museet for Religiøs Kunst i Lemvig om at skabe en udstilling med udgangspunkt i reformationens billedstorm, der vil vise, at billedstorm foregår til alle tider og den dag i dag. Udstillingen består af tre dele, som sammen vil anskueliggøre, hvordan tabu og forbud har påvirket den visuelle kultur i Europa siden reformationen i det 16. århundrede og op til i dag.
Den menneskelige identitet er dybt forbundet med vores brug af billeder. Vi udtrykker os og forstår verden gennem billeder. Fra de tidligste hulemalerier til de billeder, der i dag deles på sociale medier, er billeder gennem tiderne blevet brugt af os mennesker til at kommunikere med. Billeder er ikke et alternativ til ord – de er et sprog i sig selv.
Billeder kan provokere, billeder kan udfordre tabuer, billeder kan blive misforstået, billeder kan blive censureret – og billeder kan blive ødelagt. Ødelæggelsen af billeder, mere specifikt religiøse billeder, kaldes billedstorm eller ikonoklasme. En stor billedstorm fandt sted under reformationen fra år 1517, da Martin Luther skrev sine 95 teser i Wittenberg i Tyskland.
Kvindemuseet fokuserer på, hvordan repræsentationen af kvinder, køn og seksualitet er blevet fortolket, har provokeret og været betragtet som tabu. Fra renæssancemaleren Lucas Cranachs fremstillinger af syndige fristerinder og dydige hustruer i Renæssancen til Marina Ambramovic’ performative forsøg med beskuer/objekt-forholdet mellem mand og kvinde og til nutidens billedstrøm. Hvor og hvordan fremtræder kvinder, køn og seksualitet i billeder til forskellige tider: hvem ser og hvem bliver set på? Hvad forargede engang, og hvad kan forarge i dag?
Skovgaard Museet fokuserer på religiøse billeder. De holder fernisering på udstillingen d. 29. september kl. 16
Museet for Religiøs Kunst undersøger den del af den visuelle kultur, som beskæftiger sig med de anderledes og de fremmede. De åbner den sidste del af udstillingen d. 1. oktober.
Foto: Wilhelm Freddie, Sexparalyseappeal, 1936. Courtesy KUNSTEN i Aalborg
Udstillingen er støttet af
Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017
A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney-Møllers fond til almene Formaal
Beckett-Fonden
Bestles Fond
Knud Højgaards Fond
Edith & Godtfred Kirk Christiansens Fond
Folkekirkens Fællesfond
Ernst B. Sund Fonden
15. Juni Fonden
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond